Napokon belül kezdődik az Erdélyi Művészek Hete, amikor is számos alkotó érkezik Budapestre.

Forrás: karcfm.huAz Erdélyi Művészek Hete záró rendezvényén ifjú tehetségek és nagy sikert aratott erdélyi művészek lépnek színpadra. Az esten fellép a Transilvanum Mecénás Program első támogatottja, a szatmárnémeti születésű zongorista növendék, Struczuj Evelin Zsuzsa. A fiatal zongorista lebilincselő virtuozitással játszik Chopint, Debussyt és Lisztet. A Zene ölelésében című záró estén megcsodálhatják a világ legelismertebb balett intézetének, a kolozsvári Octavian Stroia Balett és Színművészeti Líceum növendékeinek, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola erdélyi származású hallgatóinak páratlan előadását, melyet a legismertebb klasszikus és kortárs balett művek részleteiből állítottak össze. Az estét és az Erdélyi Művészek Hetét modern és klasszikus találkozásával zárjuk, kiváló zenei csemegét nyújtva mindazoknak, akik szeretik az operettet, musicalt és a könnyű zenei dalokat. A Budapesti Operettszínház kolozsvári származású művésznője, Dancs Annamari a zenés színház legszebb és legnépszerűbb opera, operett és musicalslágereit adja elő.

A rendezvénysorozat fővédnöke Dr. Latorcai János az Országgyűlés alelnöke

18:30
Regisztráció

19:00
Köszöntő – SIMÓ KLÁRA, a Transilvanum alapító kurátora

19:05
STRUCZUJ EVELIN ZSUZSA a Transilvanum Mecénás Program támogatottjának fellépése

Műsor:
Chopin: B-dúr polonéz
Debussy: Arabesque
Liszt: Le Rossignol

19:30
A KOLOZSVÁRI OCTAVIAN STROIA BALETT ÉS SZÍNMŰVÉSZETI LÍCEUM növendékeinek előadása
Műsoron a legismertebb balett klasszikus és kortárs művek részletei

20:00
Szünet

20:30
DANCS ANNAMARI (Budapesti Operettszínház) művésznő koncertje
Válogatás a zenés színház legszebb és legnépszerűbb operett és musical slágereiből


Forrás: broadway.huKülönös légkörű este volt a pesti Duna Palotában az erdélyi művészek hete részeként: dr. Sólyom Katalin bőrgyógyász főorvos új világát, üvegfestő művészetét mutatta meg. 

Orvosi arcát a bejegyzései jól mutatják. Csak egyetlen idézet innen: „A doktornőnél a szakértelem találkozik az empátiával; életemben először tapasztaltam, hogy egy orvos, aki nem a családtagom, illetve nem a magánpáciense vagyok, a lelkivilágommal is ugyanolyan hatékonyan foglalkozik, mint a bőrgyógyászati feladattal.

A figyelem középpontjában mindig a páciens áll, a saját hátterével, igényeivel, küzdelmével. Mindenki személyre szabott ellátást kap, merő elhivatottságból.”

Ez a kiváló orvosnő egy napon, amikor a lánya lakását akarták széppé tenni, meglátott az interneten egy képet egy magnóliáról. Annyira megragadta a látvány, hogy kedve támadt hasonlót csinálni. Kinézett a világhálón egy helyet, ahol üvegfestést lehetett tanulni. Beiratkozott, és a második órán már elkészítette a magnóliát. Ez az üvegkép is ott volt a kiállításon, amit a program sajátossága miatt csak egyetlen estén láthattak a vendégek.

Az estén Józsa Judit művészettörténész beszélgetett dr. Sólyom Katalinnal, akinek az édesapja is orvos volt, nőgyógyász, és a sors különös szeszélye folytán éppen ő segítette a világra Erdélyben Józsa Juditot.

Sólyom Katalin otthonról, Székelyudvarhelyről nagyon sok készséget és szépséget hozott. Orvos létére édesapja a ház körüli javításokat mindig maga csinálta.

– Én voltam a segédje – emlékezett vissza a doktornő –, minden szerszámot ismertem. Ő volt a tanítóm, a mesélő, mindig jókedvű, vidám, játékos ember. Az édesanyám asszisztensnő volt, ő maga volt a kötelességtudat, a gondoskodás; ha csak tehette, kézimunkázott.

Székelyudvarhelyen nagyon gazdag és élénk volt a kulturális élet: Sólyom Katalin színházi előadások, kiállítások között nőtt fel, miközben matematikát tanult. Marosvásárhelyen végezte el az orvosi egyetemet. Volt üzemorvos egy vasgyárban, aztán 14 ezer ember körzeti orvosa lett.

– Ennek is köszönhetem, hogy én egészben látom az embert, és nemcsak a problémát – mondta ki azt a kulcsmondatot, amire minden páciensnek szüksége van.

Aztán Szegeden szeretett volna nőgyógyászati patológiát tanulni, de nem volt hely. Az egyik professzor felvetette: itt ez a gyönyörű szakma, a bőrgyógyászat, miért nem ezt választja?

Azt választotta. „Nem bántam meg.”

Az üvegfestéssel három éve kezdett foglalkozni. Új és újabb képzéseken vett részt, új és újabb embereket és technikákat ismert meg. A hétvégéken jut ideje az alkotásra, ami számára elsősorban a feltöltődést segíti.

– Minél többet dolgozom az üveggel, annál csodálatosabbnak látom. Szeretném az üvegformázást is megtanulni, és az a nagy vágyam, hogy megtanuljak tűzzománcot is készíteni – beszélt a céljairól, miközben a hallgatóság azon ámuldozott, honnan van benne ennyi erő és energia.

Ő meg azon csodálkozott, hogy ez olyan furcsa lehet másoknak. Hiszen annyi minden érdekes és szép van a világban!

Azon az estén a Tansilvanium Alapítvány díját az alapítvány elnöke, Simó Klára adta át dr. Sólyom Katalinnak, és az esten fellépett fiatal operaénekesnőnek, Antal Imolának (a képen).


Forrás: infovilágBalett, opera, exkluzív tárlatvezetés és képzőművészeti kiállítás is várja a 3. Erdélyi Művészek Hete (EMH) látogatóit 2017. október 14–20. között Budapesten. A programsorozat fővédnöke Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. A Simó Klára által létrehozott Transilvanum Alapítvány ismét megrendezi az Erdélyi Művészek Hete kulturális rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy a lehető legszélesebb körben mutassa be a modern és sokszínű erdélyi kultúrát. Három impozáns helyszínen számos fellépő és máshol nem látható előadás várja az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitón, az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében dr. Boka László igazgató, az est díszvendégeként mutatja be az intézményt, a könyvtár kiemelt kiállítása tárlatvezetéssel tekinthető meg, és a közönség itt találkozhat először a Transilvanum Mecénás Program legújabb támogatott tehetségével, Pircsuk Dániel operaénekessel. A Duna Palotában üvegfestmény-kiállítás, művészettörténeti beszélgetés és koncert várja az érdeklődőket. Az EMH a Marczibányi Téri Színházteremben zárul, ahol fellépnek a kolozsvá- ri Octavian Stroia Balett és Színművészeti Líceum növendékei, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola erdélyi származású hallgatói, és koncertet ad a Budapesti Operettszínház kolozsvári származású művésznője, Dancs Annamari, aki népszerű opera-, operett- és musicalrészleteket ad elő. A Transilvanum Alapítvány hisz a kultúra erejében és meggyőződéssel vallja, hogy a közös kulturális élmények az összetartozás kulcsfontosságú és emlékezetes pillanatai.


Forrás: Diplomata MagazinTransilvanum - Erdélyi Közösség webdesign: Grafika Patika