Erdélyi Művészek Hete – port.hu

Októberben a Transilvanum Alapítvány ismét megrendezi Budapesten az Erdélyi Művészek Hete kulturális rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy a lehető legszélesebb körben mutassa be a modern erdélyi kultúrát, különös tekintettel annak sokszínűségére.
Az Erdélyi Művészek Hete 2017 október 14. és 20. között ismét lehetőséget ad a minőségi együttlétre és a kulturális értékteremtésre, mely hozzájárul a nemzeti értékek és hagyományok élményszerű megismeréséhez, és ezáltal azok továbbéléséhez.

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján október 14-én az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében a rendezvénysorozat fővédnöke, Dr. Latorcai János, valamint Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas költő köszöntői után Bódi Attila íróval Lázadni veletek akartam című regénye kapcsán Juhász Anna irodalmár beszélget emlékezetről, diktatúráról, a szembenézés jogáról és kötelességéről. A színpadi program után az író dedikálja a könyvet. Az est során felcsendülnek klasszikus dallamok a Transilvanum Mecénás Program által támogatott Pircsuk Dániel operaénekes előadásában. A fiatal operaénekes Németországból érkezik az Erdélyi Művészek Hete megnyitójára. Az est végén különleges erdélyi ételekből összeállított vacsora a könyvtár lélegzetelállító kilátást nyújtó erkélyén.
Ragyogó üvegek és csillogó áriák várják az üvegfestészet és az opera kedvelőit október 17-én. Az eseményen új szerepben mutatkozik be az országos hírű professzor, Dr. Sólyom Katalin. A székelyudvarhelyi születésű Dr. Sólyom Katalin bőrgyógyász festett üveg, valamint Tiffany technikájú alkotásainak első önálló bemutatójára kerül sor. Az elismert orvos és szaktekintély lelki feltöltődésként született művein át különleges alkotói világába enged betekintést. Az est során Józsa Judit szobrászművész, művészettörténész, a Magyar Kultúra Lovagja beszélget a művésszel. A kiállítás megtekintése után Antal Imola székelyudvarhelyi operaénekes szólóestjét hallgathatja meg közönség a Duna Palota dísztermében. Opera és operett áriák és dalok szólalnak meg az ifjú szoprán művésznő előadásában Telemanntól Donizettiig.
Az Erdélyi Művészek Hete záró rendezvényén ifjú tehetségek és nagy sikert aratott erdélyi művészek lépnek színpadra. Az esten fellép a Transilvanum Mecénás Program első támogatottja, a szatmárnémeti születésű zongorista növendék, Struczuj Evelin Zsuzsa. A fiatal zongorista lebilincselő virtuozitással játszik Chopint, Debussyt és Lisztet. A Zene ölelésében című záró estén megcsodálhatják a világ legelismertebb balett intézetének, a kolozsvári Octavian Stroia Balett és Színművészeti Líceum növendékeinek, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola erdélyi származású hallgatóinak páratlan előadását, melyet a legismertebb klasszikus és kortárs balett művek részleteiből állítottak össze. Az estét és az Erdélyi Művészek hetét modern és klasszikus találkozásával zárjuk, kiváló zenei csemegét nyújtva mindazoknak, akik szeretik az operettet, musicalt és a könnyű zenei dalokat. A Budapesti Operettszínház kolozsvári származású művésznője, Dancs Annamari a zenés színház legszebb és legnépszerűbb opera, operett és musicalslágereit adja elő.
Az Erdélyi Művészek Hete szervezője, a Transilvanum Alapítvány mélyen hisz abban, hogy a kultúra és a közös kulturális élmények az összetartozás kifejezésének kulcsfontosságú pillanatai. A programsorozat fővédnöke az Országgyűlés alelnöke, Dr. Latorcai János. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Transilvanum - Erdélyi Közösség webdesign: Grafika Patika